Sosyal Medyadaki Sohbet Kültürü

Sosyal Medyadaki Sohbet Kültürü

Sosyal Medyadaki Sohbet Kültürü

Dünyayı yepyeni bir biçimde görme imkanını önümüze koyan, bize bu güne kadar hiç sahip olmadığımız bazı olanaklar sunan internet, büyük bir hız ile yayılma alanını arttırmaktadır.Çok küçük yaşlardan başlayarak herkesin elinde olan telefonlardan kolayca erişebileceğimiz sosyal hesaplardaki ilişkiler, sanal gibi gözükse de etkileri tamamen gerçektir. Bize potansiyel bir mekan sunan internet, kimlik kaymalarına da neden olmaktadır.

İnsan İlişkileri

Genellikle bir tık ile erişilebilir ilişkiler kurulduğundan, aslında tam manası ile bir sohbet derinliği sağlanamamaktadır. İnsanların birbirine çok daha hızlı bir şekilde ulaşması güzel bir şey olsa da, çabuk ulaşılabilirlik duygusu kimi zaman sahte konuşmalara dönüşmektedir. Şu an cep telefonunun olmadığı bir dünyada iletişim kurulabileceğini düşünmek zordu olmaktadır.
Mesajların iletilip iletilmemesi, okunup okunmaması gibi durumlar karşı tarafı daha iyi çözmek ve kontrol edebilmek amacıyla silah olarak kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber mesaj gönderdiğimiz kişinin mesajımızı okuyup okumadığı, okuduğunda cevap verip vermediğini kolayca öğrenebilmekteyiz. Bu durum bazı problemlere yol açmaktadır.

Konuşmaya gerek var mı?

Hepimiz güzel vakit geçirdiğimiz anların fotoğraflarını paylaşmaya bayılıyoruz. Tatil, okulun ilk günü, düğün, nişan töreni gibi bizi mutlu eden anları hesaplarımız üzerinden arkadaşlarımız ile paylaşıyoruz. Uzun yıllardır iletişime geçmediğimiz kişiler sürekli resimlerimizi beğenmekte ancak sanal ortam dışında, rastlaşma durumunda selam vermemektedir. Bunun sebebi aslında bu dünyanın getirdiği yapaylıktır.
Normal şartlarda iki insan problem yaşadığında karşılıklı konuşup problemi çözmeye çalışmaktadır. Ancak bu durumun sanal medya üzerinde bir şova dönüştüğünü görmekteyiz. İletişime geçmeye çalışmaksızın, yalnızca resim ve video üzerinden konuşulmaktadır. Aslında bu konuşmak sayılmamaktadır. Çünkü temelde, problem yaşanılan kişiye değil diğer insanlara kendini gösterme çabasıdır. Bu da iki insan arasındaki iletişimi zayıflatmakta ve iki insan arasında uçurumlar yaratmaktadır.

Anlaşılmaz mesajlar

Gençler arasında geçen konuşmalara baktığımızda, Türkçe ifadelerin yabancılaştırıldığı ve kısaltıldığını görmekteyiz. Daha önce kullanılmayan ifadeler, popüler olduktan sonra sıkça kullanılmaya başlanmaktadır. Bu durum kimilerimiz tarafından anlaşılmasa da hızla yayılmaktadır. Sanal medyada elimizin altındaki klavye ile normal şartlarda konuşmadığımız şekilde-belki kabalıkta- konuşabilme hakkını kendimizde bulmaktayız. Bu durumun dilimizi, kültür yapımızı ve insan ilişkilerimizi olumsuz etkilemektedir.

Yazar: admin

Görüntüleme: 289 defa

Kategori: Genel

Yayınlanma Tarihi: 08 Nisan 2022

Cevap bırakın